Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-07@21:43:09 GMT

چهارمحال و بختیاری 18 گسل فعال دارد

تاریخ انتشار: ۱ آبان ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۲۱۰۸۹۵

چهارمحال و بختیاری 18 گسل فعال دارد

شهرکرد- ایرنا -مدیرکل مدیریت بحران چهارمحال و بختیاری گفت: هم اکنون از 30 گسل شناخته شده بین 18 ال 20 گسل فعال در این استان وجود دارد.

به گزارش ایرنا، ستار فرهادی روز سه شنبه در همایش ' کاهش مخاطرات در شریان های حیاتی ' در آموزرشکده فنی پسران شهرکرد افزود: این گسل ها باعث شده است تا مقاوم سازی و تقویت شریان های حیاتی از سوی مهندسان و کارشناسان پیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


این مسوول چهارمحال و بختیاری ، این استان را یکی از 10 استان نخست کشور در بلاخیزی عنوان کرد و گفت: وجود گسل های فعال، یک هزار و 200 کیلومتر رودخانه سیل خیز، سرما زدگی، برف، خشکسالی و فرونشست دشت ها باعث شده است این استان در رتبه های بالای حادثه خیزی بلایای طبیعی قرار گیرد.
فرهادی ادامه داد: 12 اکتبر مصادف با 20 مهر روز جهانی کاهش اثرات مخاطرات طبیعی است که امسال به رویکرد اقتصادی مورد توجه قرار گرفته است.
مدیرکل مدیریت بحران چهارمحال و بختیاری تقویت شریان های حیاتی در استان را ضروری دانست و گفت: یکی از نیازهای بخش مدیریت ، پرگشت پذیری پس از حادثه است که در این زمینه استان برای بازسازی مناطق آسیب دیده نیازمند اعتبار است.
مدرس زمین‌ شناسی دانشگاه‌های تهران نیز در این همایش گفت: رشته کوه زاگرس بخش قابل توجهی از خطرات و زلزله‌های کشور را مهار و کاهش داده است.
مسعود مجرب اظهار داشت: اگر کوه‌های زاگرس نبود، تعداد زلزله‌های بزرگ ایران 10 برابر آمار فعلی بود.
به گزارش ایرنا، پیکره گسل شناسی ایران نشان می دهد که گستردگی زاگرس و مجاورت آن با گسل های دیگر، این منطقه را به یکی از نقاط حساس از منظر زلزله خیزی تبدیل کرده است.
این گستردگی گسل زاگرس از سنندج در کردستان تا سیرجان در کرمان ادامه دارد و بخشی از این منطقه به عنوان زاگرس چین خورده شناخته می شود.
کارشناسان معتقدند؛ در منتهی الیه زاگرس جنوبی یک راندگی گسل وجود دارد که گسل اصلی معکوس زاگرس در این منطقه واقع شده است.
این کارشناسان براساس مقاطع چینه شناسی و تحقیقات زمین شناسی وسعت پهنه زاگرس را 820 کیلومتر مربع می دانند که در محدوده زون های زمین شناسی زاگرس بلند و زاگرس چین خورده ساده قرار دارد.
بخشی از گسل زاگرس بلند در حد فاصل پهنه زاگرس بلند و زاگرس چی نخورده ساده (درحاشیه جنوبی پهنه زاگرس بلند) قرار دارد.
تحقیقات دانشگاهی نشان می دهد؛ گسل فارسان - باغ حیران - کوشکی قسمتی از گسل رانده زاگرس بلند است که در شمال شرق شهر لردگان و در استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد.
در حدود 15 سال پیش محققان ایرانی در مجله زمین شناسی در جلد اول شماره دوم اعلام کردند الگوی شکستگی ایجاد شده در پهنه گسلی شمال و شمال غرب دشت خانمیرزا به گونه ای است که در برش، دارای الگوی بادبزن فلسی پیشرو است که براساس تقسیم بندی، این گسل ها را می توان به عنوان گسل های عادی قاشقی «Boyer and Elliott 1982 » در نظر گرفت و جهت راندگی این گسل ها به سمت جنوب غرب می باشد.
کارشناسان اعلام می کنند: از ویژگیهای بخش زاگرس چین خورده در گستره مورد بررسی، وجود تاقدیس هایی مانند کولاروزرین درخت است که با هندسۀ موازی تشکیل شده اند.
با توجه به افق های سنگی شکل پذیر و ساز و کار چین خوردگی موازی این چین ها، به طور معلوم در مرز زاگرس بلند چین خورده (چهارمحال و بختیاری) شدت چین خوردگی در اعماق زیاد به گسل های رانده تبدیل می شود.
با معکوس شدن جهت حرکات زمین ساختی، حالت های متعددی در گسل های عادی ایجاد می شود که در این الگوها همزمان با حرکات کششی و نازک شدن پوسته، گسل های عادی قاشقی ایجاد می شوند و این گسل ها در نزدیک سطح زمین دارای شیب زیاد هستند و به تدریج با زیاد شدن عمق، شیب این گسل ها کمتر می شود و تمامی گسل ها در اصل به یک گسل راندگی اصلی پایان می یابند.
رشته کوه زاگرس از غرب و جنوب ایران از کرانه‌های دریاچه وان در کردستان ترکیه آغاز شده و پس از گذشتن از استان‌های آذربایجان غربی، کردستان، کرمانشاه، همدان، ایلام، اصفهان، کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری، خوزستان و لرستان تا استان‌های فارس، کرمان و هرمزگان ادامه می‌یابد.
ایران از نظر زمین‌شناسی و علوم زمین بین صفحه توران و اوراسیا قرار دارد که این باعث فشارهایی از قسمت جنوبی به ایران شده که تشکیل گسل و کوه‌های زاگرس را باعث شده است.
ایران در بخش میانی کمربند فعال زلزله آلپ - هیمالیا قرار دارد و به همین خاطر جزو مناطق پرخطر زلزله درجهان محسوب می‌شود.
فلات ایران میان دو صحفه زلزله خیز عربستان از جنوب و اوراسیا در شمال قرار گرفته است که تحت فشاری بین 30 تا 40 میلیمتر قرار دارد.
به گزارش ایرنا، از نظر وقوع حوادث و بلایای طبیعی ایران رتبه دهم و از نظر ریسک‌ پذیری رتبه پنجم را در دنیا دارد و در ایران، زلزله مهمترین بلای طبیعی است که بیشترین تلفات جانی و مالی را برجا می‌گذارد و پس از آن منابع آبی از نظر بلایای طبیعی رتبه دوم را دارد.
ایران دارای حدود یک درصد جمعیت جهان را دارد و این در حالی است که حدود 6 درصد تلفات جانی ناشی از حوادث و بلایای طبیعی جهان متعلق به ایران است.
به گزارش ایرنا، چهارمحال و بختیاری دارای 9 شهرستان است و در فرودین سال 1356زلزله ای شدید در ناغان این استان باعث خسارت شد.
2097

منبع: ایرنا

کلیدواژه: علمي آموزشي زلزله شناسي گسل هاي فعال چهارمحال و بختياري

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۲۱۰۸۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ثبت ۵۳ میلیمتر بارش در در لیرابی

قطره کارشناس هواشناسی چهارمحال و بختیاری گفت: همچنین کمترین میزان بارش‌ها با ۸ میلیمتر در ایل بگی گزارش شد.

بیشتر بخوانید

افزایش شدت بارش‌ها در چهارمحال و بختیاری

وی افزود: با افزایش ناپایداری‌ها برای دوشنبه و سه شنبه در بیشتر مناطق استان به خصوص غرب و جنوب استان رگبار باران همراه با رعد و برق و احتمال تگرگ پیش بینی می‌شود.

باشگاه خبرنگاران جوان چهارمحال و بختیاری شهرکرد

دیگر خبرها

  • ۸۰ پروژه خیری در چهارمحال و بختیاری فعال است
  • اهتزار پرچم متبرک حرم مطهر رضوی در جوار شهدای گمنام بام ایران
  • لغزندگی محور‌های مواصلاتی در چهارمحال و بختیاری
  • فعالیت سامانه بارشی جدید امروز در چهارمحال و بختیاری
  • وقوع ۱۹ حادثه در چهارمحال و بختیاری
  • جمع آوری روغن زیتون از بازار چهارمحال و بختیاری
  • کلنگ مجتمع پرورش اسب در شهرکرد به زمین زده شد
  • افتتاح دومین نمایشگاه کار در چهارمحال و بختیاری
  • صعود تیم به جمع ۴ تیم برتر لیگ برتر جوانان
  • ثبت ۵۳ میلیمتر بارش در در لیرابی